Luna aceasta, Literalmente a devenit parte a unuia dintre cele mai frumoase evenimente de până acum, iar pentru asta sunt deosebit de recunoscătoare. Încă de când am vorbit pentru prima dată cu Laura Cosoi, am fost entuziasmată. Nu doar pentru că era vorba despre Laura, ci și pentru că are niște idei superbe, gânduri cu care am rezonat din prima clipă și o originalitate care m-a topit.

Botezul Larei, între solemnitate și feerie

Pentru botezul Larei, mezina familiei, Laura a ales un loc ”sus, pe deal, în bătătură, în mijlocul livezii cu meri, alături de familia extinsă și prieteni”. Totul s-a desfășurat în Baia Sprie, acolo unde timpul pare că respiră mai pe îndelete, înconjurat de pitorescul maramureșean. Iar dacă judecăm după buna-dispoziție a Larei, care a fost toată un zâmbet încă din prima clipă, ideea i s-a părut chiar și ei una grozavă!

Latura ceremonială a ocaziei a fost încredințată părintelui Attila Vereș, cel care le-a botezat și pe celelalte două fetițe ale cuplului, Vera și Rita. Un om demn de locul în care ”oamenii sunt iubitori de frumos și îl cultivă în absolut tot ceea ce fac”. Iar pentru că am menționat la început câte ceva despre originalitatea Laurei, iată o mostră. În biserică, solemnitatea momentului a fost conturată de acordurile muzicii lui Brahms, care au transformat starea invitaților într-una serenă, de bucurie calmă. Pe băncuțe, aceștia au fost așteptați cu o iconiță, drept suvenir, însoțită de un mic buchet din busuioc, cimbru, mentă și rozmarin.

Cât despre peisaj și farmecul Maramureșului, acesea au felul lor de a te lăsa fără cuvinte, cu o energie bună și primitoare, un spațiu în care tradițiile și portul sunt încă prețuite așa cum ar trebui. Vremea a permis acest lucru, așa că petrecerea de după botez a avut loc în aer liber, ca o încununare a emoțiilor ultimelor luni, alături de cei mai apropiați prieteni și în sânul familiei.

Aflați deja la cel de-al treilea botez, părinții n-au avut prea mari emoții, păstrând tradiția unei petreceri cu ceterași, care a răsunat de bucuria oaspeților 3 zile și 3 nopți! Mesele au fost pline de bucate tradiționale, plăcinte coapte în cuptor de lut, care fac poftă de vinurile zonei, pâini rumenite și gustoase, frământate în covata de lemn.

Laura consideră că ”a avut noroc de zile cu soare si nopti caldute, în care aerul avea parfum de busuioc si regina noptii, ceea ce crea o atmosfera feerica fara niciun efort din partea noastra.”

Papetărie LITERALMENTE de poveste

De obicei, papetăria de botez se referă la meniurile și invitațiile trimise oaspeților, dar aceste limite pot fi extinse către idei infinite, lucru de care Laura a profitat din plin. Mai ales că botezul unui copil este un eveniment cu multe dedesubturi. Dincolo de ceea ce întâlnește privirea, sunt multe elemente care necesită implicare, dar când sunt realizate corect și cu pasiune, răsplata merită fiecare clipă de atenție investită.

Lara a fost centrul interesului celor prezenți, care i-au fost alături în acest început de călătorie prin viață și care i-au transmis dragostea lor, încărcând atmosfera cu o emoție pe care n-o întâlnești în multe ocazii. Tocmai din aceste motive, sunt mândră că mi-am putut pune în slujba lor și a evenimentului priceperea și dragostea pe care o investesc încă de când am conceput Literalmente.

Copacul dorințelor

Îmi place enorm cum sună ”copacul dorințelor”, iar pentru asta creditul merge chiar către Laura. Am ales împreună câteva texte, pe care le-am scris pe bilete în straie festive, care mai apoi au fost prinse cu sfoară de crengile copacilor. Acest gând a transformat petrecerea de după botez într-una de basm, un safe space care să amintească de ce avem noi mai de preț: echilibru, visare, libertate, copilărie, credință și stare de bine.

Simt că te-am făcut curioasă, sau curios, așa că nu te mai țin ca pe ace și îți dezvălui unul dintre aceste texte:

“Și printre alte amintiri e o fântână

cu roata vieții pe care o ghidăm impreuna

Ce apă,

ce bucurie să o-mpărțim din aceeași cană.

Și bunicii ne tot măsurau la ușa din

casa bătrână.

Și astăzi, oricât de departe am fi

încă aștept să ne întoarcem în imposibil

doar pentru o gură de apă

cu gust de copilărie. ”

Goose bumps? Nu mă mir! În aceeași notă însă, am pregătit împreună și câteva mesaje mesaje mai scurte, dar la fel de drăguțe, așternute pe răvașe dintr-o hârtie cartonată. Iar unele dintre ele au născut discuții interesante:

„Natura nu se grăbeşte, şi cu toate astea se împlinește în toate”. Lao Tzu

„Pe măsură ce începi să-ți urmezi calea, aceasta apare”. Rumi

Cred că acum te-ai convins la ce mă refeream atunci când am declarat-o pe Laura regina originalității și a ideilor bune. M-a impresionat nu doar felul ei de a fi, calmul și drăgălășenia molipsitoare, ci și viziunea ei clară, de om care se pricepe la multe și se pricepe bine!

Îi mulțumesc din nou, și pe această cale, pentru una dintre cele mai frumoase colaborări de care am avut parte până acum. Iar pe tine te îndrum să-ți eliberezi imaginația, să ieși din sfera ideilor clasice și cuminți, pentru ca și după evenimentul tău invitații să plece cu suflete încărcate de bucurie și de frumos. Pe curând!