În zilele noastre, există mai multe tipuri de caligrafie. Dacă apreciezi caligrafia tradițională, trebuie să știi că aceasta are un set de reguli pe care trebuie să le înveți. Eu vă voi vorbi astăzi despre caligrafia modernă, urmând să aprofundăm fiecare stil de caligrafie, fie el tradițional sau modern. Sfaturile și detaliile din acest articol pot fi aplicate pentru orice stil de caligrafie.
Ce vom acoperi în acest articol:
- Materialele necesare pentru caligrafie
- Cum să pregătiți noile penițe pentru scriere
- Cum să asamblati corect penița într-un toc de caligrafie
- Tusele de baza
- Construcția literelor
Materialele necesare
1. Tocuri pentru caligrafie
Am primit multe întrebări legate de tocurile de penița drepte și cele oblice. Și cu care ar fi mai bine să scriem. Personal, consider că cel oblic facilitează aplicarea unei cantități uniforme de presiune și cerneală pe hârtie și deci, este mult mai ușor de scris cu el. Acesta permite înclinația de 55 de grade pentru scrisul Copperplate (și a altor stiluri moderne care se trag din el) permițându-ți să exersezi o perioada mai lungă de timp, fără dureri la încheietura mâinii, la gât sau umeri.
În cazul unui stil de caligrafie moderne cu litere mai drepte, nu are nicio importantă ce toc folosiți.
Excepție însă, persoanele care sunt stângace trebuie să folosească doar tocul drept. Deși am citit recent că au apărut și niște tocuri oblice speciale pentru stângaci, nu aș știi să vă spun de unde să le achiziționați. Dar, mă documentez și revin cu update-uri.
Pentru cei care sunt interesați să învețe caligrafia, vă spun că nu este necesar să investiți imediat într-un toc de caligrafie scump. Eu și acum după 3 ani de caligrafie, folosesc un toc de plastic pe care l-am achiziționat într-o călătorie făcută în Danemarca și pe care am dat 50 de coroane daneze ( echivalentul la aproximativ 32 lei ). La momentul respectiv, nu găsisem pe nicăieri în România.

Tocurile pe care le dețin in momentul de față
Acum găsiți o varietate de tocuri de caligrafie la Colorit, ProfiArt, PictorShop, etc. Câteva din România găsiți AICI , AICI, si AICI.
Vă recomand și Etsy deoarece de fiecare dată când am comandat ceva, am avut parte de o experiență foarte plăcută. Găsiți oblique pen-ul pe care îl folosesc si eu AICI.
Dacă sunteți din București vă recomand să mergeți să aruncați o privire în magazinele menționate mai sus, șansele sunt să găsiți mai multe produse acolo decât cele listate la ei pe site.
2. Penițe pentru caligrafie

Am ajuns la concluzia că, nu există o anume peniță pentru începători. Deși susțin faptul că o penița mai puțîn flexibilă (ex. NIKKO G) este mai ușor de folosit pentru o persoană fără experiență, adevărul este că ține mult și de preferințele fiecăruia.
Dacă aveți posibilitatea investiți în 4-5 penițe flexibile diferite și încercați să exersați cu fiecare. Așa veți observă cel mai bine diferențele dintre ele. Cu cea cu care va simțiți cel mai confortabil, continuați să exersați.
Aici aveți penițele pe care eu le folosesc.
Nikko G /Zebră G – Penițe foarte populare în rândul caligrafilor din întreagă lume. Nu sunt foarte flexibile fiind foarte ușor de controlat pentru un începător. Din păcate, eu nu am găsit nicăieri pe la noi, dar le găsiți pe etsy AICI si AICI.
Hunt 101 – O penița foarte fină și foarte flexibilă disponibilă AICI.
Brause 361 – Favorită mea și cea pe care o folosesc cel mai des. O peniță foarte flexibilă, comparativ cu Nikko G, dar crează niște tușe groase fantastice, cu foarte puțină presiune aplicată. Disponibilă AICI.
Leonardt Principal EF – o peniță foarță fină, la care trebuie să aplici foarte puțină presiune. Dacă te obișnuiești cu ea, vei obține niște rezultate fantastice. Disponibila AICI.
Leonardt Shorthand – peniță foarte flexibilă, asemănătoare cu penița Brause 365. Disponibilă AICI.
Leonardt Point – penita cu o flexibilitate medie. Disponibilă AICI.
Alte opțiuni găsiți AICI.
Desigur, mai sunt și alte opțiuni pe lângă cele listate. Puteți să alegeți și alte opțiuni, dar rețineți este important că penița să fie FLEXIBILĂ. De gradul de flexibilitate, cu care va veți simți mai confortabil, va veți da seama doar dacă încercați mai multe penițe. Cum am mai spus, depinde de fiecare în parte.
3. Hârtie și Cerneală pentru caligrafie

Am decis să le grupez, deoerece am tot experimentat în ultima vreme cu diverse hârtii și cerneluri. Ceea ce am observant este că, unele dintre ele fac o pereche minunată împreună și altele nu.
Am început cu cerneala Pelikan pe care o gășiți AICI și blocul de desen Canson Toucan pe care îl găsiți AICI.
Au prețuri foarte mici comparativ cu alte materiale, cu toate acestea nu le-aș mai recomanda ca fiind cea mai bună varianta. Deci dacă puteți să investiți puțin mai mult, va recomand următoarele:
- Sketchpad de la Smiltainis disponibil AICI. Merge foarte bine cu Indian Ink de la Sennelier, din pacate online l-am gasit doar in varianta ASTA . Eu l-am achizitionat din magazin Colorit cu vreo 30 – 35 lei.
- Blocul de desen Schut disponibil AICI, l-am testat cu cerneala Koh-I-Noor disponibila AICI. Si cu cerneala Winsor & Newton disponibila AICI. De asemenea am încercat și cu Indian Ink menționat anterior și cu toate 3, rezultatele au fost mai mult decât decente.
Notă: Caietele prezentate sunt cu foi blank. Pentru a exersa caligrafia este nevoie să vă trasati linii drepte în creion sau să vi le printați la imprimantă.
Cum să pregătiți noile penițe pentru scriere
Penitele noi sunt acoperite cu un strat de ulei din fabrică pentru a preveni ruginirea și deteriorarea lor în timpul transportului. Dacă nu le curățați, folosind una din metodele menționate mai jos, cerneală nu va sta pe peniță, îngreunând astfel, scrierea. Important de reținut că, penița ar trebui pregătită doar până la orificiul de aerisire (adică acea gaură din mijloc). De ce? Pentru că, asta va determina ca restul peniței ( care nu se bagă în cerneală ), să ruginească mai repede.
Metode de curățare a peniței:
- Acetonă – o metodă descoperită recent, dar foarte rapidă și ușoară este folosirea acetone. Puneți acetone pe o dischetă demachiantă și frecați interiorul și exteriorul peniței. Apoi clătiți cu apă.
- Pastă de dinți – toată lumea are pastă de dinți acasă. Puneți puțină pastă de dinți pe o periuță și periați interiorul și exteriorul peniței, apoi clătiți cu apă.
- Cerneală – recent, am văzut un video și aparent funcționează. Dacă introduceți penița de mai multe ori în cerneală și ștergeți excesul cu prosoape de bucătărie sau șervețele fine, la un moment dat penița va fi curățată complet.


Așa ar trebui să stea cerneala pe peniță
Cum să asamblati corect penița într-un toc de caligrafie
Dacă dețineți un toc de caligrafie drept, atunci e destul de simplu. Pur și simplu introduceți penița în toc în linie dreapta.
Dacă dețineți un toc de caligrafie oblic, asigurați-vă că vârful peniței este aliniat cu axa lungă a tocului.

Tușele de baza
Este recomandat să folosiți orientări adecvate tipului de scriere pe care vreți să îl obțineți. De ce? Pentru că așa vă asigurați că dezvoltați memoria musculară potrivită.
De exemplu, eu am învățat să scriu la un unghi de 55 de grade. De aceea, stilul meu de caligrafie, pe care mi l-am format are înclinația literelor la același unghi. Dacă vreți să obțineți un stil de caligrafie cu linii mai drepte, atunci puteți folosi un unghi de 70 – 80 de grade.
Înainte de a începe să formați literele și cuvintele este bine să va obișnuiți cu tușele de baza. Ce sunt tușele? Tușele sunt cele care formează literele. Exersandu-le, vă va fi mult mai ușor să vă obișnuiți cu penița și să vă formați memoria musculară.
Eu și acum înainte de a începe să scriu pentru un proiect, pierd întâi 15 – 20 de minute pentru a face câteva tușe. De ce? Pentru că așa îmi încălzesc mâna și am o flexibilitate mult mai bună, permițându-mi să realizez literele mult mai frumos.
Tușele pe care le puteți exersa sunt următoarele:
Underturn – începe prin a aplica presiune pe penița de sus în jos curband ușor odată ajunși la baza și eliberând presiunea odată ce urcați în sus.

Overturn – opusul tușei underturn, începeți fără să aplicați presiune pe penița, curbați și aplicați presiune de sus în jos.

Oval – imaginați-va un ceas. Plecați în sens invers acelor de ceasornic, aplicând presiune când sunteți pe linia de sus în jos, asigurându-va că aveți un oval echilibrat.

Tușa compusă – o combinație între primele două. Incepeti prin a face o tusa overturn si finalizati tusa compusa cu o tusa underturn.

Ascender – această tușa este folosită pentru crearea literelor d,f,l,b,k,h.

Descender – tușa folosită pentru literele g,j,y,z.

Construcția literelor
Acum că te-ai obișnuit cu tușele de baza, este momentul să ne apucăm de realizarea literelor. Vei observă că, literele se formează cu ajutorul tuselor de baza. De aceea este important să le exersezi cât de mult poți.
De exemplu, litera “a” este realizată dintr-un oval și un underturn.

Litera “g” dintr-un oval și un descender.

De asemenea, litera a,d,g,o,q împărtășesc același oval. Deci, dacă exersezi realizarea ovalului, vei putea realiza toate aceste litere foarte ușor.
Alfabet litere scrise caligrafic
Încearcă să identifici tușele de baza din fiecare litera și să le reconstruiești.

Sper că ați găsit acest ghid pentru începători util și sunteți gata să vă apucați să exersați. Dacă aveți întrebări legate de caligrafie sau de materialele menționate, va rog, nu ezitați să îmi scrieți.
Happy writing!
Corina.