Literalmente este un proiect născut din pasiune pentru scrisul frumos și design-ul grafic.

Ne-am dorit să creștem, să evoluăm, să creăm lucruri frumoase și în același timp ne-am dorit să dezvoltăm și comunitatea în care ne desfășurăm activitatea. Pentru ca toate lucrurile să se lege frumos împreună, a luat naștere Literalmente – un proiect de antreprenoriat social.

Ce înseamnă asta mai exact?

Înseamnă că, in anul 2021 ne-am obținut atestatul de întreprindere socială și am decis să redirecționăm  90% din profitul realizat către cumpărarea de rechizite, bunuri materiale precum și cursuri creative de dezvoltare pentru copiii defavorizați de la Școală Gimnazială din Tărtășești, Dâmbovița.

Ce este o întreprindere de economie socială?

Economia socială este un domeniu inovativ, care redă afacerilor clasice —orientate strict spre profit— o dimensiune suplimentară reprezentată de misiunea socială. Această misiune socială poate fi înțeleasă ca dorința antreprenorilor de a aduce o contribuție pozitivă în comunitatea locală. Astfel, profitul în sine nu mai reprezintă scopul unic și esențial al afacerii, ci, el devine un simplu mijloc prin care se îndeplinește misiunea socială, cea care primează.

De altfel puțin popular în România, domeniul economiei sociale plasează în lumină câțiva pioneri curajoși, numiți antreprenori sociali, persoane care, cu multă asumare, își propun să schimbe în bine societatea din jurul lor. O caracteristică esențială a antreprenorilor sociali este abilitatea acestora de fi vizionari. Ei aplică practic conceptul inovativ al unei organizații hibride —atât socială cât și economică— plasând-o în mod special în folosul comunității locale.

Întreprinderile de economie socială plasează oamenii înaintea profiturilor. Ele abordează într-un mod inovator nevoile sociale, economice și ecologice ale societății, care nu și-au găsit o rezolvare adecvată prin acțiunile sectorului public și al celui privat. În același timp, întreprinderile de economie socială trebuie să genereze profit. Ele funcționează conform principiilor economiei de piață, oferind bunuri și servicii și urmărind satisfacția clienților.

Diferența principală constă în faptul că întreprinderile de economie socială își investesc profiturile în obiective sociale, în loc să genereze îmbogățire individuală, prin:

  • crearea de spații pentru participare și pentru schimburi de idei, în cadrul unei întreprinderi de economie socială. 
  • promovarea cooperării, conștientizării și implicării în cadrul comunității; 
  • dezvoltarea unor relații mai strânse între locuitori, comunitatea locală și societate în ansamblul ei, promovând în același timp răspunderea colectivă; 
  • contribuția adusă la protecția mediului înconjurător.

Economia socială este o modalitate inovatoare și mai eficientă prin care se vine în întâmpinarea nevoilor sociale, în comparație cu abordările tradiționale. Ea activează sinergii pe multiple niveluri, care caută soluții la probleme de interes colectiv, dar și implementarea de acțiuni specifice, destinate persoanelor și familiilor vulnerabile. 

Astfel, se facilitează o abordare dincolo de perspectiva de asistență socială, se activează practici de reciprocitate și, în același timp, se produce atât valoare socială, cât și economică, deoarece: 

  • Indivizii sunt mai încrezători pe măsură ce învață cum să-și înceapă propria afacere. Există beneficii și pentru alte persoane, care au acces la locuri de muncă de o mai bună calitate și dezvoltă un sentiment de apartenență. 
  • Comunitățile devin mai unite, deoarece întreprinderile de economie socială pot stimula dezvoltarea de politici locale incluzive și pot contribui la binele comun al comunității locale. 
  • Societatea, în ansamblul ei, beneficiază de pe urma ideilor și soluțiilor inovatoare care răspund la nevoile acesteia și contribuie la schimbarea modului de gândire. 

Te așteptăm și pe tine să faci parte din povestea noastră! Daca vrei sa iei legatura cu noi, ne poti scrie AICI.

Subscribe to our free newsletter

Dacă vrei să fii primul care află când adăugăm ceva nou la colecția noastră, abonează-te la newsletter-ul nostru.

    By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

    * Add notice about your Privacy Policy here.